Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Dagens promenad

Lite kyligt, moln som skymmer solen ofta. Mellan staden och gamla soptippen, ruderatmark som delvis var täckt med något giftig jord av växtligheten att döma. Det är trevliga stigar, finns alltid något att finna längs med vägen, näktergalen sjunger och tillvaron är fin, kompis att snacka med. De flesta bilderna tagna med gamla Sony RX100 - I, en trogen kamera som jag lätt glömmer bort tyvärr, klarar så mycket. 

Längs med vägen stod ett stort pileträd, 5,4 meter i omkrets

så fin bark på stora träd, som en egen liten värld

I området med den dåliga jorden stod ett gammalt äppelträd, är nog så att stammen till vänster är det gamla trädet, stammen till höger ett skott upp ur grundstammen, dessa träd har karaktär

prästkragar i vägkanten

Pukvetet var ovanligt praktfullt och

vitbläran så fin liksom 

ängsnävan som fanns rikligt

I sin ökenvandring kröp en vinbergssnäcka med ögonen på skaft sakta över vägen, bärande sitt fibonaccihus på ryggen

Snabbt sprang hon över den öppna ytan ner i det skyddande hålet medförande sin äggkapsel

Postat 2024-06-13 20:25 | Läst 176 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Igår på morgonen

Hade plötsligt ett tillfälle där tiden fanns och hälsan bar, en liten dröm fanns i bakhuvudet, att ta motorcykeln på en lite tur längre än en mil eller två. Det har ju varit en instabil väderperiod med kyla, blåst och spridda skurar, vilket gör väderprognoser svåra. Men nu fanns tillfället. Vaknade 03.20 och var lite trött, men 03.40 var gubben pigg och for upp, packade ryggsäck, på med kläder och upp på hojen, drog iväg 04.00. Som vanligt torrt och uppehåll hemma i byn, där har det svårt att regna ordentligt. Men rätt snabbt mötte jag regnet, och när jag kom till slätten söder om Brösarp så regnade det riktigt, mot havet till var det mörkt på himlen, regnet syntes verkligen. Men varför fega? Kom till målet Kåseberga kl 05, där var det verkligen lugnt, blött, tomt och grått. Sol hade ju varit trevligt, soluppgång över havet, vallmo och backsvalor. Men drömmar är ju drömmar. Vallmo fanns det mer av i dikena hemma, men backsvalor var där, stod en timme och såg mig runt, det lättade i nederbörden, såg trevligt ut med allt runt, inte ett liv hördes mer än naturen. De första bilderna där är det litet fusk, maskade himlen för att få den som jag mindes och kändes, intressant dramatisk.

Jag hade ju tänkt mig alla de här backarna röda av vallmo, men en del år är det inte så, lite blåeld fanns däremot

Längre bort fanns ejdrarna, och denne herrn kom genast mot mig för att inspektera, honorna låg kvar 

långt borta

Fiskrökeriet hade en skräpcontainer där en del larver var på rymmen, vilket passade stararna fint

Backsvalor var det ja, faktiskt var det så dåligt ljus, att jag fick sätta autofokus på några rutor i mitten för att den skulle fungera så snabbt jag ville, i sådana lägen finns funderingen - är en nyare modell snabbare månne?

och så de vanliga gräsänderna

Och så hemåt - Kåseberga är litet, utfarten från hamnen en smal väg brant upp och sedan en avsmalnad sväng brant vänster, där kom plötsligt ur buskarna kl 06 på morgonen en man rakt ut på vägen iklädd shorts och t-shirt, det regnade och var 10 grader, han såg på mig och gick vidare, så jag fick slänga ut motorcykeln åt sidan och nyttja ABS-bromsen. Sedan gick det fortsatt finfint i regnet, hemma i byn var det torrt som vanligt, de asfalterade gatan, jag låg bakom en lastbil med asfalt, alldeles just innan jag skulle svänga in till hemmet så bromsade lastbilen, så jag stannade bakom. Till synes utan anledning tändes backljusen på lastbilen och den började backa, i det läget kan man bli krossad om man inte är försiktig nog och stannar med gott avstånd till framförvarande, så det var att snabbt dra åt vänster förbi, stanna aldrig nära bakom ett fordon om du kör mc!!! Man vet aldrig om någon till synes utan anledning plötsligt backar utan att se. 

Postat 2024-06-12 11:11 | Läst 223 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En liten cykeltur i går e.m.

Har börjat vakna tidigt igen, det är riktigt skönt. En morgon flög jag ur sängen då det genom fönstret (på glänt) hördes en koltrastunges dödsskrik, bara två meter från mig, flög upp och jagade iväg skatan. Annars föredrar jag en liten lugn stund före uppstigning. Men dessa är bilder är från i går eftermiddag, trampade iväg med elcykeln och valde platser där det fanns träd då det var riktigt kallt och blåsigt, ute på ängarna hade det behövts vinterkläder. Såg nästan inga insekter eller fåglar, men lite var där. Först en som kikade på mig i det höga gräset

där var verkligen inte så mycket blommor som det brukar, men lite gökblomster fanns det

kråkvicker med humla

och själva träsket måste ju också få en bild

flicksländorna hade nog just krupit upp och kommit ut, där var mängder, till glädje för bl.a. svarttärnorna

så en harkrank, liknar en jag såg en bild på med det käcka namnet nephrotoma analis

Rödstjärtarna hade nog ungar i boet, hannen satt på något som ut som vanliga sittpinnen med god utsikt

honan var mest aktiv med att avvisa inkräktaren

Postat 2024-06-11 16:06 | Läst 194 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Igår såg jag några änder

Åkte en liten stund till Åhus för att se om där fanns något mer än gravänder och gräsänder, men det var det inte så värst. Men det är ju alltid skönt att stå där med kameran en stund, en fin avkoppling. Och så blev det så klart bilder på änder. Gravanden först. Vädret var mest riktigt mulet, kyligt. 

Hade hoppats de skulle visa upp sina små, och där var de, mitt ute på vattnet

Verkade som om det dominerande paret hade lagt beslag på de mesta dunbollarna

Och dominerande var de, här skrämselattack

mot dessa små oskyldiga sötingar

Mamma anka ledde de små snabbt mot land

Sedan vände gravanden och andmamman vände ut mot vattnet igen

mot nya äventyr

och så såg jag uppåt av en tillfällighet, hann slänga av en bild, tornfalk med någon liten fågel med sig. 

Postat 2024-06-09 16:16 | Läst 174 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Glada och storspov

Det var 24 Maj, mulet väder, blir inte så mycket färger då mot himlen. Mellan jag tog bilderna på blommor så tittade jag upp ibland och tog en och annan bild på fåglarna ovanför.  Blir denna mapp då jag måst hålla mig still en period, inget nytt än så länge denna månad. 

Postat 2024-06-05 10:01 | Läst 206 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 320 Nästa